Etkinlikte, Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeli, 2023 yılına yönelik maliyet düşüşü beklentileri ve bürokratik engeller tartışılmıştır. Ayrıca, elektrikli araçların enerji talebi üzerindeki etkisi ve yenilenebilir enerji altyapısında siber güvenlik önlemlerinin önemi vurgulanmıştır. İzmir, bu etkinlikte yenilenebilir enerji alanında uluslararası bir merkez olma hedefini ortaya koymuştur.
SolarVizyon serisinin ilk etkinliği olarak, sektörde farkındalık yaratmış ve Türkiye’nin temiz enerjiye geçiş sürecinde önemli bir temel oluşturmuştur.

Ateş Uğurel-Solarbaba
Zehra Karakaya-Solarbaba

Ateş Uğurel-Solarbaba
–
“Güneş enerjisi Türkiye’de artan bir potansiyele sahipken, 2023 hedefleri için maliyetlerin düşmesi bekleniyor. Yatırımcılar için bürokrasi ve finansman sorunları önemli engeller oluşturuyor. Ancak, güneş enerjisi santralleri, istihdam yaratma ve çevresel faydalar açısından büyük fırsatlar sunuyor. Türkiye’nin güneş enerjisi stratejisi netleştirilmeli.”

Murat Çelik – İzmir Kalkınma Ajansı
–
“İzmir Kalkınma Ajansı, İzmir’in sürdürülebilir kalkınması için enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kullanımını artırmayı hedefliyor. Bu hedefler doğrultusunda ortak akıl oluşturarak somut adımlar atmayı planlıyorlar.
Yenilenebilir enerji kaynakları, Türkiye’de elektrik üretiminde önemli bir fırsat sunuyor. Bu süreçte, yerli teknoloji üretimi ve AR-GE çalışmalarının desteklenmesi büyük bir gereklilik haline geldi.

Moderatör: Ateş Uğurel-Solarbaba
Murat Çelik-İzka
Alper Kalaycı-Enercon
İskender Kökey-XGEN
–
“Türkiye’deki yerli üretim macerası 2000’lerde başladı. Rüzgar ve güneş enerjisi sektöründe yerli firmalar hızla büyüyor. İzmir, üretim için önemli bir merkez haline geldi. Yerli üretimi artırmak için sürdürülebilir yatırımlar ve uluslararası işbirlikleri gerekiyor. Gelecek, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişle şekillenecek.”

Moderatör: Ateş Uğurel-Solarbaba
Emrah Güvercin – ABB
Fatma Murray – DNVGL
Ertuğ Babataş – Enerparc
İbrahim Erden – Enerjisa
–
“Etkinlikte, güneş enerjisi sektöründeki gelişmeler, yatırım fırsatları ve teknolojik yenilikler tartışıldı. Konuşmacılar, Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelini değerlendirerek, gelecekteki trendler ve zorluklar hakkında bilgi verdi. Ayrıca, finansman ve regülasyon konularının sektöre etkileri üzerinde duruldu.

Moderatör: Ateş Uğurel-Solarbaba
Metin Uçar-ABB
Özge Özeke-Frost&Sullivan
Selim Satıcı-Blok-Z
–
“Güneş enerjisinin son yıllarda önlenemez bir yükseliş gösterdiği ve bu alanda stratejik pazar analizleri ile detaylı raporlar hazırlanıyor.Ayrıca, gelişmekte olan pazarlarda farklı dinamikler ve zorluklar bulunuyor. Güneş enerjisi pazarı, yeni projelerin geliştirilmesi ve rekabetin artmasıyla birlikte büyük bir dönüşüm geçirmekte. Bu süreçte, yerel üretim ve enerji paylaşım sistemlerinin önemi giderek artmaktadır.”

Moderatör: Ateş Uğurel-Solarbaba
Hakkı Karacaoğlan-Icarus
Kaan Çetin-ABB
Timur Topalgökçeli-Hello Tomorrow
Can Demirel-Biznet
–
“Siber güvenlik, yenilenebilir enerji kaynaklarının hacklenmesi risklerini artırıyor. Türkiye’deki rüzgar ve güneş santralleri, zafiyetler nedeniyle saldırganlar için hedef olabilir. Kritik altyapılardaki güvenlik açıkları, hastaneler gibi önemli kurumları tehdit ediyor. Bu durum, siber güvenliğin sağlanmasını zorunlu kılıyor.
SolarVizyon2018 ile ilgili tüm videoları SolarVizyon Youtube kanalımızda izleyebilirsiniz.